-
SAVAGE GEAR DROPSHOT XLNT BOT

2008 óta alkalmazom a drop-shot (DS) technikát, és a DS botokat. Először szentül hittem, hogy a DS csalikhoz csakis DS botot lehet használni, és be is szereztem az elsőt.

Aztán a másodikat, a harmadikat, majd kipróbáltam a technikát más jellegű botokkal is. A halakat minden bottal meg lehetett fogni, de azért voltak jócskán különbségek mind finomságban, mind eredményességben. Végül be kellett látnom, hogy a technikában rejlő lehetőségek kiaknázásához nem árt beszerezni egy speciális DS botot. Mára kialakult egy kép bennem, hogy mit várok el egy Drop-Shot technikához használatos bottól. 

A bot legyen könnyű, mert egyrészről sokat lesz a kezünkben, másrészről egy könnyű bottal sokkal jobban érezzük a szerelékünket. A nyél tag semmiképp ne érjen 10-15 cm-rel a könyökünk mögé. 

Ha minden dobáshoz hasba kell szúrni magunkat hamar eladásra fog kerülni frissen beszerzett pálcánk. A bot legyen tűspicces, mert a tűspicc rettenetesen felerősíti a vízből érkező jeleket DE! Ne legyen nagyon hajlékony a spicc, mert ebben az esetben minden harmadik dobásunkat úgy lehet kezdeni, hogy a bot végéről csavargatjuk le a damilt. Ne legyen nagyon merev se, mert akkor elveszti a bot azt a tulajdonságát, amiért a tűspiccet használjuk. 

A tűspicc szerepe hármas. Egyrészt, mint említettem érzékenyebbé teszi a botunkat. Mind a fenék alakulását jobban érezzük, mind a kapás folyamatát. A másik szerepe a csali vezetésében jelentkezik. A legtöbb DS csali, melyek farka tű, vagy V alakú, olyan anyagból készülnek, hogy apró finom mozgásokat tudjanak farkukkal közvetíteni. A csali életrekeltésének egy változata az érzékeny spicc mozgatásával történik. Vegyük fel a kontaktust a szerelékkel, győződjünk meg róla, hogy az ólom a fenéken van, majd engedjük vissza a zsinórt egy kicsit, épp lazára. Amikor egy picit már laza a zsinór el kell kezdeni finoman rázni a botot. Akkor csináljuk jól, ha a tűspicc vége 1-2 cm-eket kitér. A remegtetés hatására a csali is finom rezgésbe kezd, amit néha nagyon értékelnek a ragadozók. Ezt a mozdulatsort nehéz, vagy merev bottal, lehetetlen lenne megcsinálni. Feszes zsinór mellett egyébként nem érvényesül annyira a finom remegtetés. Bár a tűspicc első kettő szerepe sem elhanyagolható, mégis a harmadik szerep számomra a legfontosabb. A nagyobb DS csaliknál (7 cm fölött) rengetegszer van rontott kapásunk merev gyors akciójú botokkal. Ez azért fordul elő, mert a ragadozó által keltett vákuumnak ellenáll a csali a merev spicc miatt. A vákuum hatására csak a csali farka kerül a hal szájába. Bevágáskor ilyenkor bosszankodunk a horogszárra lehúzott csalik láttán. A megfelelő keménységű tűspicc használata esetén a kapásokból többször lesz akasztás, mert a tűspicc beengedi a csalit a ragadozó szájába.

A tűspiccet egyébként még egy helyen lehet elrontani. Ha a bot elejének súlycsökkentése miatt túl apró gyűrűkkel tervezik, akkor a vizes damil hozzáragadhat a bothoz, télen pedig túl hamar befagy a zsinór. A DS bottal szembeni elvárásom még az, hogy az érzékeny botspicc után egy feszes bottag következzen, ami a gyors bevágást segíti elő.

 Tisztelt olvasó. Vegye a kezébe a SG ROPSHOT XLNT botot, nézze meg, hogy az általam leírt feltételeknek megfele-e, majd döntsön kedvére. Az igazság az, hogy ha nekem kellett volna egy drop-shot botot tervezni, akkor az ilyen lett volna!

 

Képgaléria

Savage Gear Horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@savage-gear.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.