-
Savage Gear Vibra Prey 60

A Savage Gear Vibra Prey 60 a „vertikális műcsalik” táborába tartozik. A félreértések elkerülése végett ezt a kifejezést egyből helyre is kell tenni.

Sokan azt gondolják, hogy a vertikális csalik csak „spot-horgászathoz” alkalmasak, azaz magunk alatt emelgetve egy kicsiny pont, terület meghorgászásához. Igaz, ha mindezt csónakból tesszük áramló vízben egész nagy területeket is le lehet horgászni, de mégsem ez az egyetlen felhasználási területe a csalinak. 

 A vertikális csalik kidobva is használhatók ugyan úgy, mint a „crank-bait”-ek, vagy „swim bait”-ek. Bár ezek a csalik süllyedő típusúak, gyorsan húzva lehetőséget adnak a felszín közeli horgászathoz, lassabban vezetve viszont a meder egyenetlenségeit is átpásztázhatjuk velük. 

 Próbáljuk az egyensúlyát vesztett, vagy a megriadt hal szerepét játszani vezetése közben. A mederben süllőre lassabban, vízközt balinra gyorsabban húzzuk a csalit. Csukára számtalanszor a durva szakaszos rángatás a hatékony. A „fűrészfogazás” minden esetben eredményes, de balinnál vízközben néha csak kisebb szüneteket kell tartani.

 Tudom a legtöbb horgász, ha meghallja, hogy a fenékre kell engedni a drága műcsalit, pénztárcájához kap, és „behúzza a kéziféket”. Ha partról horgászunk, akkor valóban hatványozottabb esély van arra, hogy elveszítjük műcsalinkat, de ha egy csónak áll rendelkezésre máris változik a kép. A vertikális csalit beakadás után sokkal könnyebb kipöccinteni az akadóból, mint egy mély merülő, de felúszó wobblert, mert a csali kiakadását saját súlya segíti.  Ha az akadó fölé navigáljuk a csónakot, és aprókat pöccintgetünk a vertikálison, előbb utóbb a fel-le játékban a horog kiszabadul. (Ezzel szemben a felúszó wobblert bármennyire pöcögtetjük, mindig felfelé akar jönni, így nem tudjuk a beakadt horog szögét sokban befolyásolni).

  Ez nagy előny, mely abban mutatkozik, hogy a gyors és finom csaliszabadítás után a pályáról nem feltétlenül verjük le a halakat, ami viszont bekövetkezne abban az esetben, ha a makacs beakadás miatt a wobbler-szabadítóhoz kéne nyúlni. A vertikális wobblerek felhasználási területe tehát nem csak hogy nagyobb, mint elsőre gondolnánk, de a legszélesebb a „hard-bait” - ek közül. 

 Annak ellenére, hogy a vertikális csalik merülő típusúak, felhasználhatóságuk határai vertikálisan jelentkeznek, és ezt a csalik tömege határozza meg. A Savage Gear Vibra Prey 60 tömege 9 gramm. Eldobva körülbelül 2- 2,5 méter mélységig tudjuk a rá jellemző legjobb veretési akcióval húzni. Meg lehet horgászni mélyebb vizeket is, de ilyenkor már sokkal szakaszosabban vagy lassabban kell húzni, ami a fogósság kárára mehet. Ha leengedjük magunk alá, akkor is a maximum 2-5 méteres vízben érjük el a legjobb eredményeket, mert a mélyebb vizekben a csali elmozoghat, ami több esélyt adhat a beakadásra, vagy elveszíthetjük a kontrollt a csali fölött. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy 3,5 méteres mély vízben húzva, vagy akár 10 méter mélységű vízben emelgetve nem lehet adott esetben kimagasló eredményeket elérni a Vibra Prey-t használva. Ki kell próbálni minden szituációban, mert szabály nincs csak általánosságok

 

 Tipp:

Vertikálisan emelgetve ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy a csali rángatásával a testben lévő golyócskák minél nagyobb hangzavart keltsenek. Számtalan esetben a csali mérete, és alakja (6 cm, 9 gramm, naphal, durbincs forma) elegendő a kapás eléréséhez. A csalit csak engedjük magunk alá, és a legkisebb mozdulatokkal lassan emelgessük, vagy tartsuk egy helyben!

 Tipp:

A Vibra Prey 60 egy fantasztikusan eltalált csali méretének, és súlyának köszönhetően. Nagyon fogós, igazi süllő csemege. Azért jó ha tudjuk, hogy léteznek még „silent” (azaz halk) vertikális csalik, sőt olyanok is amik a leengedés közben szitálnak. Ezeket se felejtsük otthon!

 

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

Savage Gear Horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@savage-gear.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.