-
Savage Gear Cannibal gumihalak

A plasztik csalik gyártása terén nincs megállás. A gyártók ontják a frissebbnél frissebb kreációkat, próbálnak a halak, és horgászok igényének eleget tenni.

A halak egy-egy régebbi márkát megszoknak, és ezekre immunissá válnak, ezért új csalik válnak szükségessé, a horgászok pedig ezt a tényt tudván úgy veszik a szebbnél-szebb, új kreálmányokat, mintha kötelező lenne. Nincs is ez ellen semmi kifogásom, de azért jó, ha a horgász már alapvető elvárásokkal megy be a boltba. A plasztik csalik többségével ugyan meg lehet fogni a kívánt ragadozót, de vannak főbb típusok, melyek viselkedésével érdemes tisztában lenni. Ezeken belül aztán kedvünk, márkahűségünk, vagy meggyőződésünknek megfelelően választhatunk.

Én a korongfarkú gumihalak tekintetében két nagy csoportot különböztetek meg. A lágy anyagból és aránylag kisebb farokkal rendelkező fajtákat (pl. Mann’s Shad) és a vastagabb farokkal, keményebb anyagból öntött típusokat (pl. Berkly Pulse Shad, Relax Kopyto). A két csalifajta teljesen más rezonanciát kelt. A lágyabb változat finom rezgéseket ad le, és farkuk a gyorsabb behúzástól a teljesen lassú vezetésig folyamatosan, de finoman veret.  A másik változat már finom húzásra is erőteljes durva veretésbe kezd, ami gyors behúzásnál már zavaró mértéket is ölthet. Hogy a horgászat napján épp melyik a fogósabb, vagy van-e különbség a két típus eredményessége között, azt a halak pillanatnyi kapókedve dönti el. Van, mikor egyik nap csak az egyiket szeretik, másik nap pedig csak a másik fajtához tartozó egyedeket. A Savage Gear Cannibal gumihalakat én azért használom előszeretettel mert vezetési tulajdonságaik alapján pont e két fajta közé sorolhatók. A csali a legkisebb húzásra beindít egy finom, nem túl erőszakos farok mozgást, amit egy jobbra-balra dőléssel kombinál. Ha viszont egy erőteljes 10-30 cm-eset rántunk a szereléken, agresszív veretésbe kezd. Én rendkívül sok halat köszönhetek ennek a kettős viselkedésnek.

Teszteléseink során először csak munkaköri kötelességből tettem föl a Cannibal-okat, és bár nagyon tetszett a mozgása, minduntalan visszatértem a már jól bevált csalijaimhoz. A teszthorgászatok során azonban kiderült, hogy számos helyzetben a SG Cannibal gumihalak voltak a legeredményesebbek. Ma már 3 fő viselkedési típusú korongfarkú csalit különböztetek meg, és számtalan esetben a SG Cannibal csalik kerülnek elsőként a karabinerembe.

Kedvenc színem a „fluo glow”. Nem világítom meg zseblámpával, és nem is este horgászom vele. Kiderült számomra, hogy ez a szín a nappalok mindent vivő árnyalata. Talán azért, mert a vízben jobban eltűnik ez a szín, és csak sejtelmesen látszik? Vagy éppen a legfigyelemfelkeltőbb? Nem tudok rá választ adni mindenesetre nagyon fogós. A fedett, sáros, vagy opálos vízben a „white and black” szín hozott nekem kimagasló eredményeket. Színek tekintetében egyébként a cég csak egymástól teljesen különböző árnyalatokat gyárt, melyek közül minden körülményhez, és halhoz tudunk megfelelőt választani anélkül, hogy kitömnénk dobozainkat fölöslegesen a teljesen hasonló színárnyalatok garmadával.

Tipp:  A korongfarkú gumicsalik súlyozását sok tényező befolyásolja, de mindenek előtt azt kell  tudnunk, hogy hány grammos jig-fejjel jön mozgásba a csali farka szabad esés során. Azaz amikor a csalit megállítjuk az emelés felső holtpontján, akkor hány gramm súlyozás kell ahhoz, hogy a farok veretni kezdjen. A 8 cm-es Cannibal-ok esetén állóvízen ez az érték 2,5 gramm!!!! Elképesztően alacsony érték, rendkívüli játékosságra ad lehetőséget!

Mi a véleményed a cikkről?
Savage Gear Horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@savage-gear.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.