-
Savage Gear Pencil Prey

Első ránézésre a Pencil Prey-ről a norvég fjordok és a többszáz grammos tőkehalfogó pilkerek juthatnak eszünkbe.

A katalógust böngészve csak akkor kezdünk egy kicsit kételkedni elhamarkodott ítéletünkben, amikor meglátjuk a csali méretét, és a hozzá tartozó súly értéket. Hogyan lehet egy mindössze 8 cm-es és 14 grammos csalit 100 méteres mélységbe leereszteni. Elég hosszú folyamat lenne, ne is kísérletezzünk vele. Helyette inkább ismerjük meg a Stick csalik (pálcika alakú) családjához tartozó,e külön kategóriát képező süllyedő, és terelőnyelv nélküli változatának működését. A csali a vízbeérést követően nem zuhan alá, mint egy balinólom, hanem a csali horizontális tengelyére kiegyensúlyozott súlypontnak köszönhetően, egy finom szitáló, a hossztengely mentén jobbra-balra kilengő mozgással kezd lassan ereszkedni. Az ereszkedés mértéke a Pencil Prey esetén pont 20cm másodpercenként 20-as monofil zsinór esetén. Ezt az értéket érdemes megjegyezni, így minden körülmények között tudjuk, hogy csalink a vízoszlop melyik tartományban jár. A stick csalikat eredetileg a tengeri halak horgászatához fejlesztették ki, de később kiderült, hogy az édesvízi halak is könnyen becsaphatók velük. Sikerük abban rejlik, hogy rengeteg módon variálható vezetésük. Vegyük az elsőt, az egyszerű lassú bevontatást. A Pencil Prey ilyenkor úgy kóvályog a felszín közelében, mint a bódult, akár egy korábbi támadást átélt táplálékhal. Ha ezzel a vontatással nem sikerül a ragadozó támadását kicsikarnunk, akkor apró pöccintésekkel, megállításokkal lehet a csali szervírozását még élethűbbé ….. vagyis haldoklóbbá tenni.

Ha ez a technika is csődöt mondana, akkor jöhetnek a nagyobb jerk-es rángatások. A bevontatás idejét ilyenkor akár megduplázhatjuk annak köszönhetően, hogy a rántások után a csali akár 100 fokos (hátrébb is kerülhet a rántást követően a csali mint előtte volt) kitéréseket is tehet az eredeti irányához képest. A kedvencem azonban az, amikor gyakorlatilag semmit nem kell tennünk. A csali bedobás után magára hagyva is szitáló, villódzó lassú süllyedésével teszi a dolgát, miközben minden közelben tartózkodó ragadozó hal figyelmét felkelti. Legfőképp a balinokét. Nem kell mást tennünk, mint a rablásra rádobni, és várni. Egyszer csak ugrik a bot a kezünkből. Elementáris élmény! A csali bevetését minden helyzetben ajánlom, de leginkább akkor, amikor a sekély vízben a hínár fölött lebzselő apróhalból lakmároznak a balinok, és nem engednek közel magukhoz. A terelőlap nélküli csalit „ki lehet dobni a világból” és nem süllyed le a bedobást követően a hínárok közé, így nem kell tisztítgatnunk a horgot minden dobás után. A csali egyébként olyannyira ki van egyensúlyozva, hogy mozgását egyből tönkre is tenné a horogra rakódott szennyeződés.

Téli vezetés:

Az elmúlt szezonban szerencsém volt a téli időszakban is használni a csalit. Nagyon meglepő volt számomra, hogy míg a Rotex körforgó villantóra lehelet finom kapásokat kaptunk, addig a Pencil Prey-t elementáris erővel támadták a halak a hideg víz ellenére. Akadó mentes területen engedjük le a fenékre a csalit, tekerjünk kettő finomat, aztán hagyjuk süllyedni a fenékig, majd indítsuk el újra a folyamatot.

Csukák a porondon:

Sajnos még nem volt alkalmam csukára kipróbálni a Pencil Prey-t, de alig várom, hogy éles helyzetbe bevetésre kerüljön. Térjenek vissza e cikkhez, a későbbi tapasztalatainkat folyamatosan közre adjuk.

Hogy a leírás teljes legyen egyetlen negatívumként meg kell említenem az alsó (vagy középső) horog hiányát. Én raktam volna rá, ha megkérdeznek, mert a balinok nagy számban a közepénél ragadják meg a csalit. Kevesebb az értékesíthető halunk ezáltal, bár az is igaz, hogy az egyetlen horog nem tesz akkora kárt a ragadozókban akasztás esetén. Engem egyébként túlzottan nem zavar, mert ami a lényeg, hogy becsaptam a halat egy műanyag darabkával, már a kapással is teljesül.

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

Mi a véleményed a cikkről?
Savage Gear Horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@savage-gear.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.