-
Savage Gear Top Pray

A Savage Gear Top Pray egy tipikus felszíni „walk the dog” (szabad fordításban: kutya sétáltató) csali, mely fantasztikusan realisztikus kidolgozásával hívja fel magára a figyelmet. Közelebbről szemügyre véve azt várjuk, mikor ugrik ki a kezünkből.

Erre az igényes kidolgozásra szükségünk is van mind a fekete sügér, mind a balin horgászatánál. Ezzel el is árultam, hogy mely halakra érdemes harcba küldenünk. Természetesen más ragadozó halakra is alkalmazható a csali, de erre a két halfajra kiemelkedő eredményeket érhetünk el használatával. A „walk the dog” csaliktól általában ódzkodnak a horgászok, mert a hagyományos műcsaliktól eltérő a vontatásuk. Ami igaz az igaz, a szép ide-oda ugráló csalivezetés elsajátításához kell néhány perc gyakorlás, de ne gondoljuk azt, hogy csak a tökéletesen vezetett csalinkra lesz kapás. Sőt az esetek túlnyomó részében nincs is szükség a profi sétáltató mozdulatokra, mert a csali ingerlő hatása már vízbeéréskor jelentkezik. A könnyű, és nagy testnek köszönhetően a csali nem egy sörösüveg csobbanásához, vagy egy túlsúlyos balinólom pluttyanásához hasonlóan kergeti szanaszét a halakat. A finom „beeső hang” már a csali vízre érésekor kifejti csalogató hatását. A kívánt diszkrét csobbanás egyébként még egy elrontott, és kezdők által kivitelezett bedobás hatására is jelentkezik, nem kell furfangos visszatartási technikát alkalmaznunk. „Fekázásnál” (de balinozásnál se) ne is siessünk a továbbiakkal. A csali víztetőre éppen kiemelkedő feje, és függőlegesen elmerülő teste egy „pipáló” halat imitál. És mi könnyebben megszerezhető préda létezik a magatehetetlen, külső ingerekre már nem nagyon reagáló apróhalnál?

Talán az, amikor egy kis életet lehelünk döglődő csalinkba, és 1-2 cm-es rándításokkal valóban eljátsszuk a pipálás folyamatát. Eltelt 20-30 másodperc, és még csak a nádas szélétől 60 cm-re húztuk el a csalit. Ha ezután sincs érdeklődő, akkor kell beindítani a sétáltatós technikát. De hogyan is szólaltassuk meg a „hangszert”? 

Folyamatos lassú tekerés mellett kezdjünk el körülbelül 15 cm-eket rángatni a 2,1 m-nél nem hosszabb „fast akciójú” botunkat lefelé tartva, úgy, hogy a rántás végén a bot visszakerüljön a kezdő állapotába. Ez nagyon fontos, mert mikor a csali kimozdul a rántás hatására az egyik irányba akkor damilt kér. Ha nem engedjük vissza a botot, akkor el fog maradni a sétáltatás. Monofil használata esetén a messzire dobott csalin akár 30 cm-eseket kell rántani a megfelelő akció eléréséhez, aztán mikor közelebb jött a csali, akkor egyre kisebbeket. Ez a furcsaság a monofil nyúlása miatt jelentkezik. Fonott zsinór használata esetén a behúzás elejétől végéig ugyan azt a sémát használhatjuk. Fonottnál azért én mindig kötök vagy monofil, bagy fluorokarbon előkét. Azt már csak csemegének említem, hogy a csali távdobó rendszerrel kerül forgalomba - a nagy test, és kis súly ellenére fantasztikus dobástávolságokat lehet ezáltal elérni.

Mivel a csali fennmarad a víz tetején a kapások mindig látványosak. És ez az a pont, amiért én a „walk de dog” csalikat használom. Lehet, hogy más csalival a többszörösét fognám meg az adott helyzetben, de azt kell mondjam, hogy egy csalival együtt a vízből kirobbanó balin látványának részese lenni nem hasonlítható semmihez. Megéri a kísérletezést.

Tipp: Frekventált helyen pihentetés. Legutóbb egy balatoni vízparti kövezésen találtam egy balin bandát. A csapat egy 100 méteres kövezés előtt járőrözött ide-oda miközben időnként csoportosan raboltak. Nem akartam a sok dobálással elkergetni a csapatot, ezért a TOP PRAY-t bedobtam a kövezés szélére és vártam. Mikor a csapat pont a csali közelében rabolt elindítottam a sétát. A hatás nem maradt el! 

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

Mi a véleményed a cikkről?
Savage Gear Horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@savage-gear.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.