-
Bleak

The bleak (Alburnus alburnus) is a small freshwater coarse fish of the cyprinid family. Jelentése tehát küsz, ami a magyar vizekben megtalálható ragadozó halak talán legfőbb táplálékhala.

Bleak

Jelen esetben azonban nem az élő küszről, hanem ennek egy élethű utánzatáról lesz szó, ami csaliként kiválóan alkalmazható több különböző tűzési módot variálva a ragadozó halak ellen folytatott csatánkban.

Villás farkú változat: „Az LB 3D BLEAK egy valódi küsz (Alburnus alburnus) 3D szkenneléssel készült utánzata – minden apró részletet kidolgoztunk, hogy elkészítsük a küsz tökéletes mását 3 méretben, amely a legválogatósabb rablóhalat is habozás nélküli kapásra ingerli! Az LB 3D Bleak Real Tail élethű halfarok- formával rendelkezik és a dropshot vagy vertikális módszerekhez fejlesztettük ki, oldalt fekvő helyzetben, de számos egyéb szerelési módon is bizonyította a fogósságát – trailer egy spinnerbaiten, lip scullal szerelve vagy különböző trollingos szerelékeken. Szuper csali minden rablóhalra édes és sósvízben egyaránt!”

Lapátfarkú változat: „Az LB 3D Bleak Paddle Tail lapátfarkú küszutánzat szuper remegő és verető akciót mutat húzáskor és süllyedés közben is – jól látható élethű részletekkel, amelyek azonnali támadásra ingerlik a ragadozókat. Egyszerűen fantasztikus és sokoldalú műcsali bármely édesvízi vagy tengeri ragadozó hal horgászatához!”

Még nem tartoztam a Savage Gear kötelékébe, amikor megrögzött sügérhorgászként egy internetes videóban először megláttam ezt a csalit, ahogy dropshot módszerrel szedték vele a kapitális sügereket.

 

Meg voltam ezért a csaliért őrülve! Mindenképpen akartam belőle. Sokan lehurrogtak, hogy a videóban található pályán, ott abban a pillanatban mindegy lett volna mivel csalizok! Volt is igazuk, meg nem is. Már akkor tudtam, hogy bizonyos esetekben verhetetlen lesz ez a kishal imitáció, ami később többször be is bizonyosodott. Persze azzal fog az ember, amit a legtöbbet tesz fel a jighorogra. És azzal, amiben bízik, evvel én is tisztában vagyok, de vannak olyan csalik, amik kiemelkedően jól teljesítenek elég sok helyzetben. A Savage Gear küsz csalija is ezek közé tartozik. 

2014 őszén itthon még nem lehetett kapni, de azért az előrendelésemet leadtam rá. Sajnos csak az őszi horgászshow után sikerült hozzájutnom egy csomaghoz. A téli kikötői passzív sügerezésnél sikerült sima jiggel szerelve néhány sügeret, és egy kisebb balint elcsípnem a villás farkú változattal.

Az első „küszös” sügér
Az első „küszös” sügér
Tavasszal már teszthorgászként sikerült beszereznem végre belőle több méretet, és színt is, de a próba még váratott magára a tilalmi idők miatt. Bár később, az őszi időszakban elég sok csukát is fogtam vele, áprilisban a sok új csukára kifejlesztett csali mellett valahogy rövid időre, de feledésbe merült.
Tűzési módok
Tűzési módok
Május elsejével végre szabadult a sügér, a süllő és a balin is. Sajnos a hónap eleje nem úgy alakult, ahogy azt terveztem, az áprilisban többször megfigyelt nagyméretű egyedekből álló sügérrajok nem mutatták magukat. Az általam látogatott sügeres pályákon nem ment úgy a hal, mint ahogy korábbi években szokott. Inkább az apraja látatta magát, de az sem túl nagy egyedszámban.
Sima jiggel
Sima jiggel
Dropshotra
Dropshotra
Csipegettem párat a küszutánzattal is, ahogy más csalikkal, de nem volt az igazi. A balinok aztán elterelték a figyelmem arról a kevés sügérről is, ami volt, de mellettük azért próbálkoztam rendszeresen velük is.
Szintén jiggel szerelve
Szintén jiggel szerelve
Május végén tettem először kísérletet arra, hogy a küsz csalival ne csak sügérre próbálkozzak. A balinok kezdtek finnyásabban enni. A megszokott csalikra nem mozdultak olyan intenzitással ezért valami újat kellett kitalálnom. Ebben segítségemre volt a küsz csalihoz kifejlesztett Crazy Blade Jighead. Ez a fej három különböző méretben szerezhető be, a három különböző méretű küsz csalihoz.

Különlegessége, hogy egy terelőlappal látták el a jigfejet, ami plusz rezgést kölcsönöz a horogra húzott csalinak. Akkora gyorsasággal nem húzható, mint mondjuk egy hagyományos balinólom, mert akkor kibukik a vízből, de középtempóban a terelőlap rezonanciája bőven elég ahhoz, hogy a balinokat kapásra ingerelje. Csukára, süllőre pedig hagyományosan fenékre engedve, jiggelve, vagy akadós terepen lassú húzással is alkalmazható.

Először partról próbáltam ki a villásfarkú küsszel szerelve. Bevált a dolog!

Az első küszös méretes őnöm
Az első küszös méretes őnöm
A nyár folyamán aztán többször bizonyította fogósságát nyolc centis méretben mind a villás, mind a korongfarkú változatban.
Korongfarkú küsszel
Korongfarkú küsszel
A süllős horgászataim alkalmával jobbára más csalik arattak. Mígnem egy rekkenő júniusi délutánon akadt egy órám horgászni, és a sima jigen felkínált vertikálisan mozgatott villás küszre bejelentkezett az első süllő is.

Sima jiggel
Sima jiggel
Itt térnék ki egy nagyon fontos dologra. Amikor Laci barátom meglátta ezt a csalit a következőt mondta nekem:

- Ez már tényleg olyan, mintha igazi kishallal horgásznék!

És pont a lényegre tapintott! A villás farkú változatnak ugyanis alapban passzívnak mondható a viselkedése, ennek ellenére talán a legtöbb halat sima jigre tűzve adta az év folyamán. Egy kis fantáziával viszont megbolondítható a mozgása! Dropshot, crazy blade jig, offset horog oldalt tűzve plusz súllyal, offset horog oldalt, vagy hagyományosan tűzve cseburaska ólommal kombinálva, stb.

A korongfarkú változatnak alapban olyan intenzív mozgása van, hogy semmi extra nem szükséges az életre keltéséhez. Amellett, hogy a faroklapát verető mozgást végez, a gumihal test húzásnál folyamatosan billeg. Legszívesebben sima jiggel használtam, de a balinok csukák becsapásánál sokszor alkalmaztam a Crazy Blade jigfejet is.

Még egy halfaj volt az évben, amit mindenképpen szerettem volna ezzel a csalival megfogni, ez pedig nem más, mint a kősüllő. A tilalom lejárta után az első napokban arattam a csalival. Igen szép példányokat sikerült vele elcsípnem. Mindkét változat működött.

Mintha igazi küsz lenne a szájában
Mintha igazi küsz lenne a szájában
Gyönyörű csíkok
Gyönyörű csíkok
Korongfarkú
Korongfarkú
Darabos
Darabos
Ahogy a nyárból mentünk az őszbe, egyre jobban a csukákra fókuszáltam, de mindig volt nálam egy doboz „küsz”, és egy finomabb pálca. Az előző évek szeptemberei ugyanis elkényeztettek abban a tekintetben, hogy csukázás közben rengeteg csapósügeret sikerült zsákmányolnom, amik a nád elé, vagy a csónakkikötőbe kiálló kishal rajokra vadásztak tömegesen. Az idei ősz azonban teljesen más volt, mint az előzőek. Csukából sem jöttek a darabosak, a balinok szinte egyáltalán nem álltak ki a nád elé, sügér meg szinte nem is volt jelen. Talán az időjárás, talán a vízállás, vagy a kettő együtt eredményezte ezt. Változtatnom kellett a taktikán. Mivel a helyi, általam jól ismert kikötők sem adták a sügereket, ezért kicsit távolabb kellett őket megkeresnem. Igaz csak egy alkalommal tudtam oda eljutni, de nagyon megérte. Ugyanis falták a sügerek a küszöket, és nem csak az igazit!
Tán nem véletlen
Tán nem véletlen

Közel az egyéni rekordhoz
Közel az egyéni rekordhoz
Fakó, de a miénk
Fakó, de a miénk
Ütötték
Ütötték
Ő már színesebb egyéniség volt
Ő már színesebb egyéniség volt


Néhány mondatban a csaliról. A csali három méretben kapható mindkét változatban. A villás farkú változatban két alapszín létezik. A bleak (küsz), és a rudd (vörösszárnyú keszeg). A korongfarkú változat a két alapszín mellett kapható firetiger változatban is.

2016-ban a két alapszínből négy lesz, és némileg változik a meglévő két alapszín mintázata is. Ezek a következők lesznek:

Az új színvilág
Az új színvilág

Az új Bleak színnel már több sügeret, a legnagyobb korongfarkú mérettel pedig csukákat sikerült elcsípnem az ősszel. A White Silver színkód pedig véleményem szerint egy az egyben a félig megemésztett, vagy a bomlásnak indult küszre emlékeztet, ami nagyon - nagyon fog működni, ebben biztos vagyok.

 

A képen látható csuka is így gondolta
A képen látható csuka is így gondolta
Összefoglalva egy univerzális, többféleképpen felkínálható innovatív műcsali családról beszélhetünk, ami realisztikusságának köszönhetően nagyon jól működik a hazai vizeken is.

 A végére pedig két kép Fachs Tamás barátomtól, akinek az egyik kedvenc sügércsalija lett a villásfarkú küsz az ősz folyamán. És nem csak sügeret fogott vele!

Kapitális sügér a Balatonból
Kapitális sügér a Balatonból
Meglepetés csuka
Meglepetés csuka

Felszerelés:

Bot: Savage Gear Finezze spin 192 cm ML Lure 3-12 gramm 2 részes

Orsó: Okuma RAWII, Okuma Trio White, Okuma RTX, Okuma Inspira

Zsinór: Savage Gear Finezze HD4 braid 0,08-0,10 mm

Előke: Savage Gear Fluoro Carbon 0,33 mm

Kapocs: Savage Gear Needle Snap S

NAK kapocs: Savage Gear Braid „knotless” Connector S méret

Csali: Savage Gear 3D LB Real Tail Bleak, Savage Gear 3D LB Paddle Tail Bleak

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

A cikkben szereplő termékek:

Savage Gear Horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@savage-gear.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.