-
Teszthorgásszá lettem

Furcsa még kimondani is, nemhogy leírni, de rögös utam újabb állomásához érkeztem. Az írások, a képek, vagy a videók hozták e meg a nem várt, de talán legbelül remélt sikert? Ezt talán csak az tudná igazán megmondani, aki megkeresett.

Elég sokat gondolkodtam a dolgon, hogy belevágjak-e? De végül úgy voltam vele, hogy több ilyen lehetőség nem fog szembe jönni velem ebben az életben, így miért ne! Ugyanúgy horgászom majd, mint eddig, ugyanúgy videózok, fényképezek és írok, mint eddig, csak egy adott gyártó, vagy helyesebben talán forgalmazó termékeivel.

Amikor baráti körben híre ment a dolognak, kaptam a zrikákat verbálisan, írott formában és manipulált képek formájában dögivel. Azt hittem minden csoda három napig tart, ahogy a mondás is tartja, de a dolog egyelőre nem akar lecsengeni. Íme két kép ízelítőnek, hogy milyen barátai vannak az embernek:

Úgy legyen
Úgy legyen
Álom, édes álom
Álom, édes álom

Sokan nem is értették a dolgot, hiszen a nevem, mint kiderült, nagyon sok horgász fejében összeforrt a balatoni sügerekkel. A sügerek mellett rendesen abajgatom a balinokat, csukákat, süllőket, kősüllőket is, nem beszélve a pergetés közben beeső egyéb halakról. Remélem, az idei esztendőben legalább akkora sikerrel járok, mint 2014-es évben tettem. Úgy gondolom, a Savage Gear nem feltétlen egyenlő a hatalmas halakkal, bár kétségtelen, hogy a fő csapásirány ez. De vannak kifejezetten finom pecára kifejlesztett botjaik, csalijaik is. Ez az írás még nem ezekről fog szólni, hiszen áprilisban a csuka az egyedüli szabály szerint pergetve fogható hal a Balatonon.

A tesztidőszak egy április elsejei várva várt csukázással kezdődött, amit meghívás alapján egy számomra ismeretlen vízen ejtettem meg, egy balatoni befolyón. Új volt minden. A bot, az orsó, a zsinór, a csalik, a helyszín és az egész helyzet! Furcsa volt, de egyben izgalmas is, ráadásul az egy hónapos böjt után a szerelés összeállítása közben meghívóm édesapja kipenderített egy kettes forma csukát. Nekiláttam hát én is a bolondos, igazi áprilisi időben a víz vallatásának.

A horgászat során használt felszerelésem egy nagyon könnyű, gyors és feszes, jiges pálca apró gyűrűkkel, a Savage Gear Finezze spin 192 cm 3-12 grammos botja volt, a hozzá illő Okuma RTX-30 FD orsóval, amely 0,08-os átmérőjű sárga Finezze HD4 Braid fonott zsinórral volt feltöltve. Hogy miért pont sárga zsinór? A legtöbben rávágnák, hogy mert jobban látható. Ez is benne van a dologban, de én valahogy szeretem a sárga zsinórokat, sokszor balinozni direktben is használom, pedig ott igazán nem számít a zsinór láthatósága a horgász szemszögéből.

A bot dobósúly tartománya kicsit alulértékelt a véleményem szerint. A 8-10 centis Cannibal Shad gumihalak 7 grammos fejjel simán kezelhetőek voltak vele. A borítás nélküli orsórögzítő elsőre furcsának tűnhet, ennek ellenére nagyon kényelmes a fogása. A bot egyetlen hátránya számomra, mivel balkezesként horgászom, a horogrögzítő fül helye. Finnyásan kapó halaknál nagy segítséget jelent, ha a mutatóujjunkat a blankra tesszük. Ezt ennél a botnál nem tudom megoldani, de a probléma könnyen orvosolható. Gumihalas horgászat mellett szerintem maximálisan alkalmas lesz kisebb wobblerekkel, felszíni csalikkal, gumikkal, UL kanalakkal történő balinozásra is.

A borítás nélküli orsórögzítő
A borítás nélküli orsórögzítő

Először gumikkal próbálkoztam, egyrészt mert hideg volt a víz, másrészt mert egy gumihalért kevésbé fáj a horgász szíve, mint egy drága wobblerért az ismeretlen víz akadói között. Egészen addig semmiféle akcióm nem volt, míg egy helyi erő dióverőjén meg nem láttam a víz nagyságához mérten hatalmasnak tűnő vertikális, fehér színű csalit. Mivel vendéglátóm már reggel ajánlotta a fehér színt, így a Savage Gear Fat Vibes csalijára esett a választásom Pearl Ghost színben, 51 milliméteres hosszban. Úgy gondoltam, hogy ez a szín jobban látható, emellett a csali csörgése is felkeltheti a passzív csukák figyelmét. Igaz jóval kisebb méret, mint amit a helyi horgásznál láttam, de a finomabb cucchoz pont ez a csali illett. Korábban nem használtam vertikális csalikat, de ebben a csaliban láttam lehetőséget, így a dobozomba került több színváltozat és méret is. Gyorsan húzva alkalmas lehet balinra, emelgetve, vagy vertikálisan pedig csukára, süllőre, de akár sügérre is. Nem is kellett csalódnom benne, hisz a nap egyetlen csukáját második dobásra meghozta nekem, amit 3-4 maszatolós kapás követett. Aznap a fogott halak szinte mindegyike szájszélben akadt mindenkinek, bármilyen típusú csalit használtak is. A videóból is jól látható, hogy a csuka folyásiránynak felfelé úszott a csalival. Tulajdonképpen „ráette magát arra”, igazi kapást nem is észleltem.

Az első
Az első

https://www.youtube.com/watch?v=dSAdOBVoMew

A nap egyetlen komoly rávágását, és vélhetően komolyabb halát sajnos sikerült elrontanom. A part szélében kapott, tán két méteres zászlón. Mivel a kezemben lévő felszerelés erejével még nem voltam teljesen tisztában, és nagyon közel, már-már szinte váratlanul ért a kapás, ezért csak csuklóból ráemeltem, így a hal rövid húzást követően lemaradt.

A következő alkalmak mind ugyanabban a kikötőben értek. Mivel áprilisban a Balatonon csónakos tilalom van érvényben, a parti helyeken pedig a folyamatosan változó időjárás, és ezzel együtt váltakozó erős szél hatására zavaros volt a víz. Egy markáns hidegfront révén visszahűlő vízben újra a gumicsalik arattak. Igaz a helyi „kormoránok” az első héten elég rendesen megszabadították a vízterületet a komolyabb méretű ragadozóktól, de kisebb, méret feletti csukákból lehetett csemegézni. Mivel a kikötő védelmet nyúlt a széltől, ezért viszonylag tiszta a vize kivéve talán erős déli, délkeleti hullámzásnál. A víz tisztasága miatt esett a választásom a sötétebb árnyalatú, vörösszárnyú keszegre tán leginkább hasonlító 8 centiméteres Glitter Bug színkódú Cannibal Shad gumihalra, amelyet vízmélységtől, és szélerősségtől függően 3-5, extrém esetben 7 grammos jigfejekkel kínáltam fel. 5-7 grammos fejre akkor volt szükség, ha az erős oldal irányú szélben a szemközti bóják közötti területet kellett meghorgászni. 3 grammos fejjel pedig a partszélben, a nád mellett, és a csónakok között a part menti sávot fésültem át. Érdekes, hogy a lehűlő időben nagyon óvatos kapással jelentkezett a csukák jó része. Minden alkalommal volt jigről lehúzott gumim, és előfordult, hogy a rendkívül finoman kapó csuka a gumihal farkát vitte csak magával. A kapások zömében az aljzaton pihenő, passzív csalira érkeztek.

Április kilencedikén kora hajnalban a vártnál még jobban visszahűlt az idő. A hőmérő higanyszála újra nulla fok alá süllyedt. Az óraátállítás miatt már sötétben a parton voltam. Sokan úgy gondolják, hogy a csuka teljes mértékben nappali ragadozó, de ez nem egészen így van. Nagyon sok csukát be lehet csapni, főleg a nyári meleg időszakban még teljes sötétségben élénk színű csalikkal. Ezen a napon azért nem beszélhettünk teljes sötétségről, mert a kikötő lámpái megvilágították a területet, és a szereléssel eltöltött idő alatt némi hajnalpír is kirajzolódni látszott a horizonton.

A nap álomszerűen indult, hiszen a híd mellett első dobásra, tán a harmadik emelésre egy kikötői viszonylatban már nem is olyan rossz csuka ütötte le a 8 centiméteres Fluo Glow színkódú Cannibal Shad gumit. A rikító, fluoreszkáló színű csali nagyon jó választásnak bizonyult ezen a hajnalon is. A hal megpróbált a híd alá törni, majd becélzott egy karót is, de vesztére addigra már tisztában voltam a felszerelés erejével, és hamar kicsaltam a partra egy fénykép erejéig. Az érzékeny spiccű pálca hamar felkeményedik a húzás hatására, így egy ekkora a hal a vékony zsinór ellenére sem jelent neki ellenfelet.

Cannibal Shad Glitter Bug
Cannibal Shad Glitter Bug

Küzdős horgászat volt, mivel még fél nyolckor is fagyott a gyűrű (a kisméretű gyűrűk ilyenkor kevésbé előnyösek, de ki számít áprilisban fagypont alatti hőmérsékletre). A problémát azzal orvosoltam, hogy a spiccet 5-6 percenként a víz alá dugtam, és bizonyos időközönként kézzel is kénytelen voltam jégteleníteni a gyűrűket. A jó kezdet után erős visszaesés következett, hiszen a maradék két órát sikerült kapás nélkül abszolválnom. De legalább lefagyott mindenem!

Cannibal Shad Fluo Glow
Cannibal Shad Fluo Glow
Hideg volt
Hideg volt

Ahogy múltak a napok, a hetek, szépen lassan melegedett az idő is. Gumihalra már nem volt reakció, ezért elkezdtem más jellegű csalikat próbálgatni. Az egyik ilyen igazi tavaszias reggelen egy gyönyörű csukát varázsoltam ki a sarjadó tökleveles mellől az általam már 4-5 éve hanyagolt csalival, egy spinnerbaittel. A kapás mellett volt még két lekövetésem kisebb csukáktól, és egy ütésem is, de sajnos csak a szoknyát fogta meg az átokfajzat.

Elképesztő látvány, ahogy a kristálytiszta vízben követi a kishalak réme a csalit. Ha nem mozdul rá magától, akkor elég egy pillanatra megállítani, és ha éhes, akkor reagálni fog rá. Sokan gondolják úgy, hogy a körforgók, spinnerbaitek buta csalik, hiszen csak húzza – húzza őket az ember folyamatosan. De ez nem így van! Ugyanúgy lehet ezekkel a csalikkal is trükközni, mint egy támolygókanállal. Hínárlyukakban, töklevelesben megállítva süllyedés közben is ingerlő mozgást keltenek, és sokszor a süllyedő, vagy az újra megindított csalira reagálnak a ragadozók. Persze bizonyos helyzetekben meg pont a folyamatos húzás lehet eredményes. A spinnerbaitek nagy előnye még, hogy szinte bármin áthúzhatóak, nagyon nehezen akadnak le.

Időközben megjött az igazi csukázó felszerelésem, amivel már ki tudtam próbálni a komolyabb méretű csalikat is. Igaz, hogy jelentkező továbbra is csak spinnerbaitekre érkezett. A felszerelés egy Savage Gear Bushwhacker XLNT2 213 cm 10-40 grammos kemény nagyhalas pálca, egy Okuma Ceymar C35 FD orsóval, 0,16 milliméteres Finezze HD4 Braid fonott zsinórral. Elsősorban az augusztus végén beinduló nádszéli csónakos horgászatoknál szánok neki komoly szerepet.

Ezzel a bottal már nagyobb méretű csalikkal történő horgászat is megoldottá vált számomra. 17-32 grammos spinnerbaiteket, 22 grammos jerkeket és különböző súlyú swimbaiteket is szépen lehet vele vezetni. Keménységéhez mérve érzékeny spiccel rendelkezik, így nagyobb gumihalak vezetésére is alkalmas. 12,5 centiméteres Cannibal Shaddel és 15 centis angolnával próbáltam eddig 5-9 grammos fejekkel, és nagyon jól lehetett érzékelni a gumihalak veretését, illetve amikor a fenékre koppantak.

A letisztult víz ellenére fogtam egy szokásos egyen méretű csukát a szemközti oldali bokorsor alól talán ötödik dobásra. A csali a bokor előtt landolt a part mellett. Jó 4-5 másodpercig hagytam süllyedni, majd lassan egyenletes tempóban elkezdtem tekerni félvízen, hogy még véletlenül se keveredhessek bele a bójákat rögzítő kötelekbe. A kapás néhány tekerés után jelentkezett. A hal folyamatosan pörgött a tengelye körül, így nem csak a drótelőkét, hanem a fonott zsinórból egy jó méternyi darabot is magára tekert. A felszerelésnek igazából nem jelentett ellenfelet. A következő alkalommal nagyon sokáig próbálkoztam nagyobb jerkekkel, swimbaitekkel, de addigra világossá vált, hogy a nagyobb csukák egy részét elhordták, a többi pedig valószínűleg már a nádasok közelében keresi magának a napi betevő falatot. Ezen a napon egyetlen halat sikerült becsapni parttal párhuzamosan dobva, meg-megállítva a csalit a töklevelesben. Ez a hal méretéhez képest igen kövér jószág volt. Szerintem jól belakmározott a kikötőben lakó vörösszárnyú keszegekből. A nyerő csalik a Ti-flex spinnerbaitek voltak 17 grammos méretben Bleak (shad) Silver, illetve White Yellow Silver színekben.

Tiszta Amerika
Tiszta Amerika
Botavató csuka
Botavató csuka

Sajnálatos módon igazán nagy halat nem sikerült fotómasina elé fektetnem, de ez az április így is sokkal jobban sikerült az előző évinél, így csalódott semmiképpen sem lehetek. Hogy ez mennyire köszönhető az új pályának, az új felszerelésnek, vagy az eddig nem használt csaliknak az jó kérdés? Az biztos, hogy, ha az ember egy csalival elkezd halat fogni, akkor abban hinni kezd. Minél többet szórja azt, annál több halat fog majd vele! Egy hónap, illetve az erősebb felszerelés esetében tán két hét távlatából nehéz bármit is mondani, de azt elárulhatom, hogy a Finezze-zel egész év során nagyon sokat fogtok majd az írásaimban találkozni, mert nagyon meggyőzött. A Bushwhacker pedig reményeim szerint irdatlan csukákhoz fog hozzásegíteni az őszi csónakos horgászatok alatt.

Dagadék
Dagadék

 

Horváth Ferenc


 

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

A cikkben szereplő termékek:

Mi a véleményed a cikkről?
Savage Gear Horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@savage-gear.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.